Dünya Lezzetleri 03- Briouat

                                                                                Briouat

 


 







    Bugün Fas mutfağından kıymalı Briouat yapıyoruz. Gözleme, börek karışımı bir şey. Şu ana kadar yaptığım tariflerin hepsinin tadı alışıldık ve tahmin edilebilir. Aslında bambaşka tatlar aramak biraz garip olur. Sonuçta yerel ve eski tarifleri deniyoruz. Denediğim bölgede ne yetişiyorsa onlarla yapılmış yemekler. Evet yavaştan tarife geçiyorum. Vereceğim hamur miktarıyla 18 adet hamur çıkartıyoruz. İç harcının miktarınıda ona uygun vereceğim merak etmeyin.

 

İçindekiler:

    Hamuru:

    2 su bardağı un 

    2 su bardağı su

    1 çay kaşığı tuz

    bir kaç damla zeytinyağı    

 

    İç Harcı:

    400gr kıyma 

    1 adet soğan 

    1 çay kaşığı tatlı toz biber

    1 çay kaşığı karabiber

    yarım tatlı kaşığı tarçın

    1 çay kaşığı kimyon

    1.5 çay kaşığı tuz 

    1 avuç taze maydonoz 

    3 yumurta ( hafifçe çırpılmış )

 

    Ek İlave: 

    3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ( böreği yaparken içine ve dışında artan kısmını yapıştırmak için )

 

 

    Şimdi de yapılışına geçiyoruz. Hamurun yapımı oldukça basit olduğu için iç harçtan başlıyorum. Bir kapta çiğ kıymayı, küp küp doğranmış soğanı ve baharatları karıştırıp tavaya alıyoruz. Soğanlar iyice ölüp kıymalar pişene kadar bizde hamuru yapalım. Hamur için yazılan malzemeleri bir kapta karıştırın. Ve tabanı olabildiğince geniş olan bir tava bulun. Hazırladığınız hamur sıvı olmalı. Tavanın sadece ortasında eni 6-7cm bir şerit kısmını kullanacağız. Burada biraz hızlı olmanız gerek. Tavaya bir kaç damla sıvıyağ ekleyin ve hamuru bir fırça yardımıyla tavaya sürün. Hızlı olmanız gerek çünkü sizin sürdüğünüz her fırça hemen pişiyor ve sizin bir an önce şerit halinde bir hamur yapmanız gerekiyor. Şerit halinde hamur yaptığınızda çok fazla pişirmenize gerek yok 30 saniye yeterli olur. İlk yapışınızda tam olmayabilir yavaş yavaş eliniz alışır merak etmeyin. Bütün hamuru bu şekilde bitirin. Önemli bir noktaya değinmeyi unuttum. Yaptığınız her hamuru kenara aldığınızda bir örtüyle üstünü örtünki kurumasın yoksa muska şeklinde saramayız.

    Siz bunlarla uğraşırken kıymalı harç istediğimiz kıvama çoktan gelmiştir bile. Umarım arada kontrol etmeyi unutmamışsınızdır. İçine hafifçe çırpdığınız 3 yumurtayı ve kıyılmış 1 avuç maydonozu atıp 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Şimdi daha keyifli bir kısıma geliyoruz. Önünüze şerit hamurlarınızdan birirni alın. Erittiğiniz tereyağından içine biraz sürün. Sizin tarafınızda olan yerden ortasına kadar sürmeniz yeterli olur. Daha sonra sizin tarafınızda olan ucuna dolu dolu 1 yemek kaşığı harrçtan koyun ve muska şeklinde sarın. Daha sonra muska halindeki börekleri kızgın yağda arkada önlü altın sarısı olana kadar kızartın. İşte bu kadar. Şimdiden afiyet olsun.

 

    Not: Eğer tarçından şüphe ediyorsanız haklısınız biraz farklı bir tat bırakıyor damakta. Ama sakın koymamazlık etmeyin sadece biraz azaltın.

 

    

 

    Yarın Lübnan mutfağından Falafel yapacağım. Globalde oldukça meşhur olmasına rağman ben daha önce hiç denemedim. Her gün en baştan bambaşka tarifler denemek gerçekten yoruyor. Bir de geriye kalıp bayatlama durumları oluyor. Bu yüzden sizinle paylaştığım miktarların yarısını kullanarak tarifleri yapıyorum. Yine de artıyorlar, şimdiden haberiniz olsun. Bu seriye ne kadar devam ederim bilmiyorum. Aslında buraya 1-2 ay boyunca her gün tarif atsam harika olur. Umarım bırakmam. Çook yorucu. Gerçekten. Bunları yazmak bile çok vaktimi alıyor. Ama kendimi çok geliştirmiş olurum. Bir ara tatlılara da bakmam lazım. Şuanlık tatlı yapmıyorum. Tatlı yapmaya başlarsam uzun vadede pişmanlık yaşamam çok olası. 

                                                                                                                               

    

 

Yorumlar

Popüler Tarif