Gülüt Keki
Gülüt Keki
Sivas yöresine ait olan Gülüt tatlısı hem hafif hem de oldukça lezzetli bir tarif. Diğer keklerden farkı ise içerisinde mısır unu olması. Bu yöresel lezzetin yapımı için yumurtaları ve şekeri bir kaba alıp çırpıyoruz. Yaklaşık 10 dakika kadar çırpıyoruz, yumurta ve şekir beyaz hamurumsu bir kıvam alması gerekiyor. Daha sonra süt ve yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz Bunları ekledikten sonra dakikalarca çırpmanıza gerek yok. En son geriye kalan bütün kuru malzemeleri de ekliyoruz. Kek hamurumuz hazır.
Kek hamurumuzu dilediğiniz bir fırın kabına boşaltarak önceden ısıtılmış 175 derece alt-üst ayarlı fırınımızda 30-35 dk arası pişiriyoruz. Piştiğini kürdan kontrolü* yaparak anlayabilirsiniz. Kekiniz piştiğinde fırından alın ve dinlenmeye bırakın. (ben fırından çıkardığım gibi tadına bakmıştım😉) Ve afiyet olsun.
İçindekiler;
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı buğday unu
1.5 su bardağı mısır unu (tarifin yıldızı)
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
Püf Noktalar:
Yumurtalar oda sıcaklığında olmalı yoksa kekiniz istediğiniz gibi kabarmaz. Eğer yumurtaları buzdolabından çıkartmayı unuttuysanız sıkıntı yok yapmanız gereken şey yumurtaları biraz sıcak suyun altında bekletmek.
Süt de aynı şekilde oda sıcaklığında olmalı eğer sütünüz soğuksa ocağın üzerinde bir cezve de biraz ısıtabilirsiniz. Kaynatmayın, sadece ılık bir süt istiyoruz.
Sıvı malzemeleri yüksek devirde kuru malzemeleri yavaş devirde karıştırmalısınız. Yani ilk başta yumurta ve şekeri çırparken mikser kullanabilirsiniz. Daha sonra süt ve yağı ekledikten sonra yine mikserle devam edebilirsiniz ama kuru malzemeleri ekledikten sonra el çırpıcısına geçiş yapın ve yavaşça alttan üste doğru çırpın. Buradaki amaç kekimizin sönmemesini sağlamak.
Kuru malzemeleri 2 kez elekten geçirin lütfen bu da kekin kabarmasında önemli rol oynar.
kürdan kontrolü* : Kekimiz pişirken fırından alıp almamakta kararsızsanız bir kürdan alıp keke batırın. Bir kaç santim içine girsin. Kürdanı geri çıkardıpınızda kürdanın üzerinde kek kalıntıları varsa daha tam pişmedi demektir. Bir kaç dakika daha bekleyip bu yöntemi tekrardan uygulayın.
Yorumlar
Yorum Gönder